Muziektherapie voor Volwassenen
Algemeen
Muziek kan effectief zijn in het oproepen van gevoelens, gedachten en herinneringen. Daarnaast kan muziek - al dan niet in combinatie met woorden - helpen om de emoties te benoemen, te ervaren en een plek te geven in het leven.
Het samen muziekmaken kan helpen een sociaal of emotioneel isolement te doorbreken. Muziek biedt u de mogelijkheid om zonder woorden te communiceren en te uiten. Dit maakt muziektherapie als onderdeel van een behandelplan ook zeer geschikt voor volwassenen met autisme of met een verstandelijke beperking.
Voor wie kan muziektherapie hulp bieden?
Hierbij een voorbeeld uit de lijst van klachten:
Depressie, faalangst, burnout, ontwikkelen van sociale vaardigheden, angst, onrust en spanning, (gestagneerde) rouwverwerking
Innerlijk Kind Therapie in combinatie met muziek
Iedereen heeft een innerlijk kind waarvan geen enkel innerlijk kind hetzelfde is. Het is uniek, net als jij. Je innerlijk kind is dat deel van jou, dat heeft meegemaakt dat jij kind was. Het omvat alles wat jij hebt ervaren en meegemaakt in je groei naar volwassenheid. Je innerlijk kind is een deel van jou dat onbewust aanwezig is en invloed heeft op wat je voelt en doet. Het is gevormd op basis van je eigen karakter, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid en de sociale omgeving waarin dat gebeurde.
In deze vorm van therapie ga je gericht leren kijken naar je eigen jeugd en opvoeding door middel van gerichte schrijfopdrachten, die je als huiswerk meekrijgt. Daarnaast is het contact maken met je innerlijk kind een belangrijk onderdeel. In muzikaal opzicht kun je jouw innerlijk kind op de diverse muziekinstrumenten laten klinken. Kun je boosheid voelen als je op de trommel slaat? Hoe klinken jouw verborgen melodietjes als je verdrietig bent en van welke muziek word je blij?
Ook kan een tafelopstelling met poppetjes en symbolen in beeldentaal behulpzaam zijn en duidelijkheid brengen in gevoelens en gedachten.
En bovendien kan het laten zien hoe het gezin van herkomst nog van invloed kan zijn in je tegenwoordige leven. Via de juiste familieopstelling kan meer rust ervaren worden en kunnen oude patronen worden losgelaten.
Muzikale begeleiding aan ouderen
In de muziektherapie en de muzikale begeleiding zingen we bekende liedjes en wordt er gespeeld op eenvoudige muziekinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de cimbaal: Lees meer...
Voor verdere informatie scroll naar onderaan deze pagina.
Voor WERKERS in de ouderenzorg is er de cursus ‘muziek en zang in de seizoenen’.
NAAST HET BESPELEN VAN INSTRUMENTEN WORDT ER IN DE KLANKENTUIN OOK VEEL G E Z O N G E N:
Therapeutische zangbegeleiding
- Het zingen van jouw favoriete liederen
- Het zingen van liederen met een therapeutische werking
Bedoeld voor mensen die van zingen houden, maar niet goed durven. Voor mensen met klachten als angst en depressie en door zang (gebruik van de adem) weer in een betere energie kunnen komen.
Muzikale Begeleiding aan Ouderen
Muzikale begeleiding helpt ouderen om:
Hen uit hun isolement te halen
Een gevoel van verbondenheid te geven
Een negatieve stemming te beïnvloeden
Een ontspannen en zinvolle dagbesteding te ontvangen
In beweging te komen
Het geheugen weer naar boven te halen door liedjes van vroeger te zingen
Uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft.